недеља, 29. март 2020.


Поштовани  осмаци,
Ове недеље ћете пратити на РТС3 два часа чија је тема Други светски рат у Југославији.
Подсећам вас да редовно водите „Речник кључних речи“ тако што ћете кључне појмове на крају сваке лекције преписати и дати објашњење за њих. У вашим књигама лекције су на странама од 175 до 183.
Тест „Краљевина Југославија и Други светски рат“ нису урадили сви ученици. Похвала за све који су приступили решавању теста, могу рећи да је било веома успешно. На овом линку можете погледати анализу одговора. Анализа теста

Поштовани петаци,
Данас  ћете гледати на РТС3 лекцију која говори  о Риму као светској сили старог века. У вашим уџбеницима лекција је на странама од 119 до 124. стране.
Током учења на даљину у својим школским свескама за историју редовно правите  „Речник кључних појмова“ тако што ћете кључне речи и кључне личности на крају сваке лекције преписати и дати објашњење за њих.
 На пример
Ханибал- војсковођа који је предводио Картагину у време Другог пунског рата
Гај Јулије Цезар-римски војсковођа и државник из 1.века пре нове ере.
Радите редовно и пишите датум када сте радили. Свеске ћу прегледати када то буде могуће.

Имате и први задатак који ћете ми послати да прегледам- Познате Цезарове изреке (напишите изреке, када их је Цезар  рекао, и у ком  моменту бисте ви могли да употребите неку од тих изрека у свакодневном животу). Рок за предају домаћег је 6.април. Сликаћете свеску са задатком и послати ми фотографију на мејл skolskikanal14@gmail.com или на вибер. Овај задатак можете урадити и као Word документ или Power point презентацију.

уторак, 24. март 2020.


Поштовани  седмаци,
„Eво мене, ето вас- ето нама рата с Турцима“, рекао је кнез Милош Обреновић у Такову 23.априла 1815. године. Тада је донета одлука о подизању Другог српског устанка. Узроци за подизање устанка су освета и велики терор који су Турци спроводили над Србима после Првог српског устанка и Хаџи Проданове буне. Погледајте кратку презентацију са кључним подацима. Други српски устанак
У вашим  уџбеницима ова лекција је под насловом Аутономија на странама од  137 до 141 стране.
Препоручујем да погледате одломак из документарно-историјског филма Кнежевина Србија 
Поштовани шестаци,
Област „Европа, Средоземље и српске земље у позном средњем веку“ ћемо систематизовати на следећи начин: изабраћете који домаћи ћете урадити, а потом уколико сте у могућности задатак откуцајте као документ или презентацију и пошаљите ми на мејл skolskikanal14@gmail.com - или пишите у свеску, фотографишите и пошаљите на мејл или на вибер.

Основни ниво знања-Опишите један манастир из средњег века- Како се зове и где се налази? Чија је задужбина? Које значајније фреске се налазе у њему? Уколико успете нађите фотографију тог манастира и залепите у свеску.

Средњи и напредни ниво знања: истражићете и написати рад о једној од следећих тема:
1)Српски деспоти
2) Кнегиња Милица
3) Косовска битка у историји и народном предању
4)  Споменици средњег века у Србији на УНЕСКО-вој листи светске баштине
Можете урадити и ППТ презентацију. Као полазна тачка у изради радова могу да вам послуже уџбеници, а потом истражујте на интернету. 
Рок за предају радова је 3.април 2020. године.

За знатижељне препоручујем да прелистају електронски часопис о манастиру Троноша. Седам векова манастира Троношанедеља, 22. март 2020.


Поштовани  петаци,
Започињемо  са учењем нове наставне теме- Стари Рим.
Лекција коју ћете данас гледати на РТС3 говори  о оснивању и развоју Рима. У вашим уџбеницима лекција је на странама од 114 до 118. стране.
Током учења на даљину предлажем вам да у својим школским свескама за историју редовно правите  „Речник кључних појмова“ тако што ћете кључне речи и кључне личности на крају сваке лекције преписати и дати објашњење за њих.
На пример
Рим- град на Апенинском полуострву, основан још у старом веку
Енеја- тројански јунак, који је после пораза Троје дошао на Апенинско полуострво
Ромул- један од браће близанаца, по њему је Рим (Рома) добио име, био је први римски краљ

Радите редовно и пишите датум када сте радили. Свеске ћу прегледати када то буде могуће.


Поштовани  осмаци,
Ове недеље почињемо обраду нове области- Југославија у Другом светском рату. Жао ми је што ову област не могу ја да вам предајем, али сигурна сам и да ће вам бити занимљиви часови које пратите  на РТС3  (ове недеље имаћете два часа историје).
Поред тог припремила сам за вас један кратак видео о почетку Другог светског рата у Југославији. Погледајте!
Из историје ћете имати стални задатак- када се обрађује нова лекција, било да је слушате на каналу РТС или да вам је ја поставим на блогу –да у својим школским свескама за историју континуирано правите  „Речник кључних речи“ тако што ћете кључне појмове на крају сваке лекције преписати и дати објашњење за њих.
На пример
Тројни пакт- савез који су чиниле Немачка, Италија и Јапан у време Другог светског рата
Нирнбершки процеси- суђење нацистичким вођама у Нирнбергу 1945-1946. године 
Четници- припадници антифашистичког четничког покрета који је 1941. године основао пуковник Драгољуб Дража Михаиловић.

Редовно вођење оваквог речника послужиће вам у усвајању кључних појмова, на којима се често заснивају питања на завршном испиту, а мени као наставнику помоћи ће у оцењивању вашег напретка и нивоа савладаности градива. Радите редовно и пишите датум када сте радили. Све свеске ћу прегледати када то буде било могуће. 


субота, 21. март 2020.

Поштовани осмаци,
часови ликовне културе се премештају из учионице на учење од куће. Радови које сте предали пре прекида редовне наставе, биће прегледани и оцењени.

Многи музеји света отворили су своје изложбе за виртуелне посете. Ако имате времена и жеље прошетајте кроз Ермитраж у Санкт Петербургу и Народни музеј у Београду. Уколико имате свој предлог за виртуелну шетњу која вам се допала и хтели бисте да је препоручите, поделите линк у коментару.
Поставићу овде и нашу изложбу из школе: