недеља, 31. мај 2020.

Поштовани шестаци,
Из вашег претходног домаћег задатка није било лако изабрати неколико примера за објављивање на блогу, јер је било пуно одличних одговора. Изабрала сам одговоре Ане и Саре Тешић, које су сјајно урадиле задатак, (Изаберите дворац- Версај, Петерхоф, Шенбрун или Топкапи сарај- ви сте туристички водич и замислите да проводите групу туриста кроз дворац. Шта ћете им испричати?) и ево две виртуелне шетње.
Прва је кроз дворац турских султана:


Добро дошли у Топкапи палату. Упознаћу вас са богатом историјом овог музеја. Некадашња царска палата изграђена на месту некадашњих бедема и капије древног Константинопоља, првенствено је била град са 4000 становника. Падом Константинопоља у турске руке по наређењу султана Мехмеда ll саграђена је ова палата 1459. чије име у  преводу значи "палата топовске капије". Палату као дух хришћанске давне прошлости чува црква Свете Ирене. Она уједно представља једини хришћански храм у Турској, који није претворен у џамију. Сама палата није у потпуности доступна јавности. Поједине њене делове и данас чувају војници. Унутар палате постоје четири дворишта, одвојена капијама и зидинама. Сада стојимо испред "Царских врата" која воде до некадашње управе и канцеларија. Затим  наилазимо на друга врата " Врата поздрава", која воде у део где је била управа града и царске ризнице. У њој можете видети златом и дијамантима украшен престо, колевку, свећњаке и друге украсе. Најзначајнији међу њима био је највећи дијамант на свету - дијамант Касицки, као и Топкапи бодеж украшен смарагдима. Трећа врата ове палате "Улаз у рај" многима ће можда бити и најзанимљивија. Иза ових врата чувао се харем. Поред харема ту је била и султанова приватна школа. Сам харем као институција је био веома битан за Османлије. Чиниле су га жене, које су опслуживале султана, а њиме је управљала султанија , његова мајка. Харем је био строго чуван , називао се " Кућа весеља". Насупрот њему, постојала је " Кућа суза" где су смештане жене и деца бивших султана. У овом делу палате налази се и соба чувене  Александре Лисовске, познате као " Хурем" . Она је била прва робиња која је постала султанија великог Сулејмана Законодавца. После ове одаје долазимо до последњих врата, врата која воде у султанове приватне одаје. Овде се султан одмарао. Са његове терасе се пружа прелеп поглед на Босфор. Овим одмором за очи се завршава наш обилазак Топкапи палате.❗️
Друга шетња је шетња кроз Версај:

Добро дошли у Версајску палату! Версај је једна од најзначајнијих знаменитости у Француској. Ова палата је првенствено била ловачка колиба ,у којој је волео да борави Луj XIII, па је тек касније његов син Луј XIV саградио једну од најлепших грађевина  на свету. Градња дворца је започела 1661.године. Ову велелепну грађевину красе многобројне  фонтане и предивно зеленило. Сама унутрашњост дворца је раскошна много мермера и злата у складу са њеним творцем-,,Краљем Сунца’’. Сада се налазимо у Галерији  огледала, која је и уједно и најпознатији део дворца.Садржи 357 огледала. Ова галерија је уствари ходник који повезује Салоне рата и мира.Ове ове фреске, које видите на плагину посвећене су Марсу, староримском богу рата. Има их иначе и у другим деловима дворца  и свака је посвећена  неком античком божанству. Овде је 1919.године потписан Версајски уговор и тако је окончан I светски рат.Сам дворац поседује око 6000 уметничких слика, 2100 скулптура и 5000 комада намештаја и других уметничких предмета. Међу најзначајнијим је стони астрономски сат. Све до Француске револуције 1789.године Версај је био краљевска резиденција. У наставку обиласка палате видећемо Дворску капелу, Оперу, Салон воловских очију, херкулов салон и краљичину спаваћу собу. Сам стил ових просторија мењао се са својим власницима од Луја XIV до Луја XVI. Са одласком краљевске породице из дворца 1789. завршила се епоха Версаја као омиљене краљевске резиденције. По изласку из дворца проћи ћемо најлепшим путем обиласка паркова, по водичу који је написао сам Луј XIV. Доћи ћемо до најпознатије атракције Мансартове кружне колонаде фонтана. На том месту се завршава наш обилазак ове велелепне  Палате.Поштовани седмаци,
Успешно сте обавили задатак и написали реферате.  Ево неколико примера-

Бојић Милица, "Милан Обреновић"
Калабић Кристина, "Ђорђе Петровић Карађорђе"
Јездић Јована, "Ђорђе Петровић Карађорђе"

четвртак, 28. мај 2020.


Поштовани осмаци,
Eво неколико креативних одговора на први задатак: Слободно компоновање и фантастика- урадићете кратак видео клип, од фотографија које ћете сами урадити и у којима ћете изабрати насумице различите предмете, бића, појаве и стварати ,,нове“, тако што ћете их фотографисати из неког новог угла, неуобичајног...Други задатак: Или изаберите уметничко дело и додајте му текст- направите мим. 


Трећи задатак био је:   Изаберите неко уметничко дело које ћете "ископирати" у реалном времену и простору. Ви сте главни глумци, актери који ће се маскирати и покушати да поновите покрет са сцене уметничке слике. 

понедељак, 25. мај 2020.

Поштовани петаци,
изабрала сам неке од ваших одговора на питања са предходна два домаћа задатака и поставићу их овде.
1.                   Наведи планете Сунчевог система назване по римским боговима.
Све планете Сунчевог система, осим Земље, су добиле име по римским боговима.


2.                   Напиши датум када радиш домаћи римским бројевима.
V  V  MMXX

3.                   Наведи достигнућа старих Римљана којима се и данас служимо.4.                   Одговори на питање са слике.


5.                   Упореди грчку и римску веру- шта им је заједничко а по чему се разликују.

 Rimljani su kao i Grci bili mnogobošci (verovali su u mnoštvo bogova). Za razliku od Grka Rimljani su preuzeli neke bogove od ostalih naroda.
Kod starih Grka se verovalo se da najpoznatiji bogovi (12) žive planini Olimp. Dok kod starih Rimljana je svaki bog imao svoj hram koje su čuvale sveštenice. Grci su prinosili žrtve bogovima. Dok su Rimljani imali sveštenice koje su održavale svetu vatru u hramu boginje Veste. Grci su verovali u heroje da su polubožanstva tj. da su bili deca bogova i smrtnika. Rimljani su verovali u druga bića poput(lara,penata,genija,duhova zaštitnika porodice i dr) .                                                  


6.            Објасни значење следећих појмова:
Хиподром-   Терма-    Аквадукт-   Домус-   Тоге-    Форум-
Колосеум-   Инсуле-  Енеида-  Гладијатор-  1. Решите задатак са слике. 
Sirmijum-današnja Sremska Mitrovica
Singidunum-Beograd
Viminacijim- današnji Kostolomac
Feliks Romulijana-kod današnjeg Zajačara
Naisus i Medijana-današnji Niš.

2. Решите задатак са слике 
1-Tačno
2-Netačno
3-Tačno
4-Tačno
5-Netačno

3.Одреди који догађај описује карта. 
Car Teodosije je zavladao celokupnim Rimom. Nakod toga 394.godine car Teodosije je odlučio da podeli carstvo na dva dela. Zapadni deo Rimskog carstva dao je mlađem sinu Honoriju, dok je starijem sinu Arkadiju dao istočni deo Rimskog carstva. Posle se Carstvo nije nikad ujedinilo.


4.Изаберите РИМСКО НАЛАЗИШТЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ- Трајанова табла, Сингидунум, Сирмијум, Феликс Ромулијана (Гамзиград, палата цара Галерија) или Виминацијум- ви сте туристички водич и замислите да проводите групу туриста кроз археолошко налазиште. Шта ћете им испричати? 

Dobar dan! Dragi posetioci nalazimo se u jednom od vrlo značajnih arhioloških nalazišta. Njegovo ime je Sirmium. Sirmium je bila jedna od prestonica antičkog Rima. Nalazi se na prostoru današnje Sremske Mitrovice.Najviše su ga naseljavali Iliri i Kleti.Rimljani su ga pokorili u doba carstva,i postao je glavni grad Donje Panonije.Sirmium je 204.godine proglašen za jednu od četiri prestonice Rima.U Sirmiumu su rodjeni jedni od značajnih  careva kao što su (Konstancije II, Gracijan,Trajan, Decije, Aurelijan, Prob, Maksimijan, Hostilijan). Od 4. do 6. veka napredak Rima su prekinuli napadi Varvara: Gota, Huna, Gepida. Narod koji je dokrajčijo Rim bili su Avari, tada se stanovništvo Sirmiuma iselilo.Nakon čega je grad bio spaljen.Takodje na mostu u Sirmiumu ubijeni su episkop Irinej i njegov ucenik Dimitrije i mnogi  mucenici. Posle Sirmium je postao jedan od glavnih centara hrišćanstva. Na tlu Sirmiuma takodje je otkriveno mnogo ranohrišćanskih hramova posvećenih sv.Irineju sv.Dimitriju. Dragi moji posetioci nadam se da Vam se svidela istorija Sirmiuma. Dođite nam opet da iznova i iznova uživamo u avanturi Sirmiuma.Pozdrav!


недеља, 24. мај 2020.


Поштовани осмаци,
и ове недеље имате два часа историје на РТС3- први је посвећен теми Србија и српски народ на почетку 21. века, а други утврђивању и систематизацији знања о Савременом добу.

Похвалила бих целокупно ваше ангажовање током наставе на даљину, ваши одговори су више пута потврдили да испраћамо сјајну генерацију осмака. И овај домаћи је било задовољство прегледати и читати. Изабрала сам неколико примера успешно урађеног домаћег задатка.
Славица Петровић је урадила презентацију коју можете погледати овде Презентација- Домаћи задатак.
Анђела Јаковљевић је такође веома успешно урадила домаћи задатак, а можете га овде прочитати Домаћи задатак
Ангелина Радивојевић је беспрекорно и без грешке урадила и овај домаћи а овде ћу поставити само њен одговор на 6. питањеЛука Андрић је тачно урадио домаћи задатак- а посебно желим да истакнем како је одговорио на 6. питање. Кратко и аутентично, овај запис изгледа као да је у реалном времену новинар припремао вест о смрти Јосипа Броза Тита.

среда, 20. мај 2020.


Поштовани осмаци,

Ево и последњег задатка из ликовне културе у овој школској години.Рок за предају рада је 27.5.
Изаберите један од задатака!!!! који ћете урадити:

1)     Слободно компоновање и фантастика- урадићете кратак видео клип (до 1 минут), од фотографија које ћете сами урадити и у којима ћете изабрати насумице различите предмете, бића, појаве и стварати ,, нове“, тако што ћете их фотографисати из неког новог угла, неуобичајног, из угла у коме обичајно не гледамо и не видимо те предмете . 
Пример видеа са фејсбук странице Бранкова палета ОВДЕ2)      Или изаберите уметничко дело и додајте му текст- направите мим. Будите оригинални, немојте преузимати туђе радове са интернета.
У прилогу имате примере фотографија уметничких дела којим је додат текст.


3)     Изаберите неко уметничко дело које ћете "ископирати" у реалном времену и простору. Ви сте главни глумци, актери који ће се маскирати и покушати да поновите покрет са сцене уметничке слике. Уредите сценографију од ствари које можете наћи код куће. Костимирајте се, обуците, нашминкајте се  слично актерима на слици коју сте изабрали. 

Фотографишите своју верзију слике, пошаљите и то и оригинал уз коментар ко је насликао и како се зове дело.
У прилогу имате примере фотографија уметничких дела и радова "копија" те слике.