уторак, 28. април 2020.


Поштовани седмаци,

Пратили сте на РТС3 час „Уставобранитељски режим“, а уколико желите поново да га погледате или уколико неко није гледао можете на следећем линку Уставобранитељски режим
Лекција-Уставобранитељи - се налази у уџбеницима на странама од 147 до 151. стране.
 Домаћи задатак сте успешно урадили.
Изабрала сам неколико примера ученичких одговора на питања:


1.         Нацртај ленту времена са периодизацијом српске револуције.


2.         Наведи узрок, повод и последице Првог српског устанка.
Узрок. Дахијска страховлада
Повод: Сеча кнезова
Последице: Освета Турака и Други српски устанак

3.         Наведи узрок и последице Другог српског устанка.
Узрок: Последице Првог српског устанка и Хаџи Проданова буна, после које је уследио још већи зулум и освета Турака
Последице: у Београдском пашалуку је успостављено двовлашће, потом је после периода преговарања издејствован и Други хатишериф којим је кнежевина Србија добила аутономију. Укинут је феудализам.

4          Зашто се Сретење слави као Дан Државности Републике Србије?
Дан Државности Републике Србије се слави 15. фебруара јер означава спомен на дан када је у Орашцу подигнут Први српски устанак (15.2.1804) и на дан када је у Крагујевцу издан и заклетвом потврђен први српски устав- Сретењски устав (15.2.1835).

5.          Ко је рекао „Eво мене, ето вас- ето нама рата с Турцима“, када је изговорио те речи?
То је рекао кнез Милош Обреновић у Такову 23.4.1815. Тада је донета одлука о подизању Другог српског устанка.

6.         Замисли да си Карађорђе. Кроз излагање у првом лицу напиши шта знаш о њему.
            Ја сам Ђорђе Петровић, познатији сам као Карађорђе или Црни Ђорђе. Рођен сам 16.новембра 1768. године у Вишевцу. Бавио сам се земљорадњом и трговином.Учествовао сам у аустријско-турском рату. Многи су причали да сам познат по снази, храбрости, личном поштењу и суровости. Водио сам хајдучку дружину уочи устанка. На збору у Орашцу изабран сам за врховног вођу устанка. Свих девет година, колико смо се борили, стајао сам на челу. Побеђивали смо у многим биткама. После пораза устанка склонио сам се у Аустрију, па потом у Русију. Када сам 1817. покушао да се вртим и поново подигнем устанак нисам успео. Нови српски владар, кнез Милош Обреновић, организовао је моје убиство.
***
Вођа сам Првог српског устанака и родоначелник династије Карађорђевић.
Отац ми се звао Петар, мајка Марица. Са Јеленом, мојом женом, имао сам шесторо деце, четири ћерке и два сина.

7. Да ли је твој крај био поприште борби у Првом српском  устанку? Које битке су вођене? Шта знаш о томе?
У мом крају, код Лознице, одиграле су се две битке Првог српког устанка: код Чокешине и код Лознице.
Битка код Чокешине је битка вођена између српске устаничке војске под командом браће Недић и турске војске код манастира Чокешина на Лазареву суботу, 28.априла 1804. године. Ова битка је позната и као српски Термопили због тога што је српска војска бројала 303 хајдука. Према народној песми Турака је било 7000, али је њихов број преувеличан. Недићи су са својим хајдуцима борили се на брду Липовица, а потом десетковани повукли се до Липовачког потока где су пружили последњи отпор.
Битка за Лозницу или битка на Тичару вођена је 5. и 6. по старом или 17. и 18. октобра по новом календару 1810. године. Око 30000 Турака под командом Али Паше Видајића спустилос е низ Дрину шајкама до Тичар поља. Утврђени шанац бранило је 1200 устаника апод командом војводе Анте Богићевића. Процењујући да неће успети да одоли турским нападима, војвода се обратио за помоћ Луки Лазаревићу.
У помоћ је стигло око 10000 бораца-Лука Лазаревић и Јаков Ненадовић са војском шабачке и ваљевске нахије.
Пресудни окршај почео је ујутру 6.октобра. Борба голим сабљама трајала је око два сата. На крају је српска војска однела победу.
***
Опсада Лознице (1813) је једна од битака која је означила слом Првог српског устанка.

8. Ко су били ђаци у „Великој школи“?
Према казивању Вука Караџића, најпознатијег ученика, у почетку су ђаци били синови устаничких стрешина, Карађорђа, Миленка Стојковића...
***
Како је то Вук писао- Осим мене први ђаци су били: Карађорђијев син Алекса, Младенов сестрић Јовица,
Миленкови синови Милан и Иван и пасторак Николче, син совјетника нахије ћупријске Милосав, Стефан Новаковић из Смедерева, Милоје Божић из Чумића, Максим Ранковић и Радован Дољанац из Остружнице.

недеља, 26. април 2020.


Поштовани осмаци,

Почињемо са упознавањем нове теме: Свет после Другог светског рата. Тема је блиска савременом добу и објасниће вам многе појмове са којима сте се сусретали као што су глобализација, Уједињене нације, Нато, Европска унија и ту ћете јасније него на другим периодима уочити како је обликован савремени свет.
Лекције Уједињене нације и Хладни рат налазе се у вашим уџбеницима на странама од 192 до 199.
Уколико сте прошле недеље пропустили час погледајте Свет након завршетка Другог светског рата
А ове недеље пратићете два часа историје на РТС3: Прилике у Југославији након завршетка Другог светског рата и Хладни рат и блоковска подела света

По завршеној теми добићете домаћи задатак.Анализа пробног комбинованог теста - историја
Тачан одговор је в) нацизам
Питање је из основног нивоа знања, очекује се да је 80% ученика тачно решило.

Тачан одговор је г) Немањић
Питање је из основног нивоа знања, очекује се да је 80% ученика тачно решило.

Тачан одговор је а) борба за основна људска права
Питање је из средњег нивоа знања.

Тачан одговор је в) Албанија
Питање је из напредног нивоа знања.

Поштовани петаци,

Данас  ћете гледати на РТС3 лекцију која говори о култури старог Рима. У вашим уџбеницима лекција је на странама од 130 до 135. стране, занимљива је и надам се да ће вам се допасти.
Домаћи задатак сте успешно урадили.
Изабрала сам неколико примера ученичких одговора на питања:

1.Нацртај ленту времена са периодизацијом римске историје.

2.Илуструј (нацртај) једну римску легенду 

 Легенда о Ромулу и РемуЛегенда о гускама које су спасиле Рим
3.Шта значи изрека „Ханибал је пред вратима“, када је изговорена, када бисте могли да је употребите у свакодневном животу?

Ова изрека је настала у време Другог пунског рата. Тада је Ханибал, картагински војсковођа, напао Римљане на Апенинском полуострву. Завладала је паника у Риму па су почели да говоре: "Hanibal ante portas!"  “Ханибал је пред вратима!“
Значење ове изреке је упозоравање да наилази нека опасност или претња.
У свакодневном животу ова изрека би значила да нам је нека опасност близу и да желимо да упозоримо друге на ту опасност.
Овде опасност може бити схваћена у неком блажем смислу- јер када заиста прети права опасност коме је до изрека. Тако да су ученици навели многе примере, на пример када играју игру жмурке или када наставник донесе прегледане контролне задатке. Такође, као пример за узвикивање „Ханибал је пред вратима“ за време малог одмора ко први примети да долази наставница и упозорава другаре да седну на своја места.

4.Замисли да си Октавијан Август. Кроз излагање у првом лицу напиши шта знаш о њему. 

***
Ја сам Октавијан Август, посинак и наследник Гаја Јулија Цезара. Први римски цар и оснивач принципата (крај 1. века п.н.е. и почетак 1. века н.е.). За време моје владавине завршио сам грађанске ратове и успоставио мир. Рим сам улепшао многим чувеним грађевинама, а територију државе сам проширио.
***
Наследник сам Гаја Јулија Цезара. Владао сам Римом у доба принципата, који је добио име по томе што је цар добио звање првог човека у сенату. Био сам талентован и спретан државник. Нисам званично укинуо римску републику, сву власт сам држао у својим рукама. Био сам конзул, врховни свештеник и врховни комадант римске војске. Доделили су ми титулу Август која је касније постала име и носили га сви римски цареви.

четвртак, 23. април 2020.


Поштовани шестаци,
Надам  се да радите редовно, и да када сам дала задатак да прочитате на блогу садржај - да сте то и урадили. У том случају лако ћете урадити домаћи задатак.
Имате обавезан домаћи задатак- биће оцењен описно и бројем освојених поена.
Препишите питања и урадите их у својим свескама, имате  10 дана да задатак урадите и пошаљете, тј рок за слање је 3.5.2020. у 20 часова. Сликаћете свеску и послати ми на вибер или на мејл skolskikanal14@gmail.com.

1.            Нацртај ленту времена са периодима средњи век и нови век и посебном бојом обележи период раног новог века (10 поена)
2.            Нацртај каравелу. (10 поена)
3.            Наведи узрок и последице Великих географских открића. (10 поена)
4.            Наведи три сликара ренесансе и њихова дела. (10 поена)
5.            Шта је мануфактура? Наведи пример. (10 поена)
6.            Замисли да си Колумбо. Кроз излагање у првом лицу напиши шта знаш о њему и његовом путовању. (20 поена)
Укупно 70 поена

среда, 15. април 2020.

Поштовани ученици,
у сусрет Васкрсу у виртуелни свет, путем овог видеа ВАСКРС НА СРЕДЊОВЕКОВНИМ ФРЕСКАМА, преселила се једна изложба историјске секције.
Васкрс на средњовековним фрескама- назив је тематске изложбе коју је пре неколико година припремила историјска секција.Циљ је да у овим празничним данима овом активношћу скренемо пажњу на уметност средњег века, на фреске из српских манастира на којима је у то прелепо доба вере приказана љубав и које су све до једне створене да служе, да буду дар Богу.

Функција средњовековне уметности да буде жртва принета у славу Бога надахњује све оно што нас и данас у њој очарава. Ништа се није чинило довољно лепим да би се изнело пред лице Свемоћњег. У видеу је коришћена музика- Дивна Љубојевић, Васкршњи тропар на грчком језику.
ВАСКРС НА СРЕДЊОВЕКОВНИМ ФРЕСКАМА

уторак, 14. април 2020.

Поштовани  шестаци,
На часу приказаном на РТС 3 сте пратили судбину Српске деспотовине до њеног  коначног пада под турску власт. Уколико сте пропустили час можете га погледати на следећем линку Српска деспотовина и пад под Османлије
Да бисте проверили оствареност исхода можете усмено одговорити на питања: Који град је био престоница деспота Стефана, а који деспота Ђурађа? Када је била битка код Ангоре?  Од кога је  Стефан Лазаравић добио титулу деспота? Ко је освојио Цариград 1453. године? Чије су задужбине: а) манастир Манасија б) манастир Љубостиња? Када је пало Смедерево?

Почели смо са проучавањем историје раног новог века. Жао ми је што ову област не могу ја да вам предајем, али сигурна сам и да ће вам бити занимљиви часови које пратите  на РТС3. Основне појмове можете наћи у овој презентацији Рани нови век
Требало би да у уџбеницима прочитате две лекције:
Промене у начину производње и успон градова у вашим уџбеницима је на странама 186-189.
Хуманизам и ренесанса  на странама од 190-193. стране.

Погледајте презентацију Хуманизам и ренесанса
Нови век је донео и нову културу.
 Суштинска разлика између ренесансе и  средњовековне уметности се огледа у овој слици, а у презентацији имате још примера.

Хуманизам и ренесанса су често мотиви који су употребљени у шаљивим мимовима- ево неколико актуелних примеранедеља, 12. април 2020.


Поштовани осмаци,
У овом блогу ћу вам приближити два начина за додатно вежбање и спремање за завршни испит.
Прво- портал Министарства просвете- Моја школа- где можете да пронађете тестове и додатне материјале који се директно односе на часове емитоване посредством комуникационих канала РТС-а.
За оне који немају другачији приступ интернету Министарство је обезбедило бесплатан приступ овом порталу преко сва три мобилна оператера. Све што је потребно је да се пријавите тако што ћете унети следеће корисничко име и лозинку. https://www.mojaskola.gov.rs 
Корисничко име osmaci
Лозинка Osnovci-8
Ово вам саветујем јер су, што се историје тиче, кратки тестови који прате часове и можете их наћи на овој платформи управо у форми тестова и питања на комбинованом тесту.
Друго на интернет страници Учионица историје имате више пробних тестова са питањима само из историје Вежба за завршни испит градиво петог разреда

Поштовани седмаци,
Данас имате час на РТС3. Тема је Други српски устанак и стицање аутономије. 
Имате и први обавезан домаћи задатак- биће оцењен описно и бројем освојених поена (максимално 100 поена).
Препишите питања и урадите их у својим свескама. Имате  10 дана да задатак урадите и пошаљете, тј рок за слање је 23.4.2020. у 20 часова. Сликаћете свеску и послати ми на вибер или на мејл skolskikanal14@gmail.com .

1.         Нацртај ленту времена са периодизацијом српске револуције. (10 поена)
2.         Наведи узрок, повод и последице Првог српског устанка. (10 поена)
3.         Наведи узрок и последице Другог српског устанка. (10 поена)
4          Зашто се Сретење слави као дан државности Републике Србије? (10 поена)
5.          Ко је рекао „Eво мене, ето вас- ето нама рата с Турцима“, када је изговорио те речи? (10 поена)
6.         Замисли да си Карађорђе. Кроз излагање у првом лицу напиши шта знаш о њему. (20 поена)
7.          Да ли је твој крај био поприште борби у Првом српском  устанку? Које битке су вођене? Шта знаш о томе? (20 поена)
8.          Ко су били ђаци у Великој школи, 1808. године? (10 поена)


Поштовани петаци,
Данас ћете на РТС3 гледати наставак лекције о Римском царству.
Имате домаћи задатак, обавезан је и биће оцењен описно и бројем освојених поена. Не морате да урадите сва питања, процените колико и шта знате и то урадите.
Имате 14 дана да задатак урадите и пошаљете, тј рок за слање је 26.4. у 20 часова. Сликаћете свеску и послати ми на вибер или на мејл skolskikanal14@gmail.com .

  1. Нацртај ленту времена са периодизацијом римске историје. (10 поена)
  2. Илуструј (нацртај) једну римску легенду. (10 поена)
  3. Шта значи изрека „Ханибал је пред вратима“, када је изговорена, када бисте могли да је употребите у свакодневном животу? (10 поена)
  4. Замисли да си Октавијан Август. Кроз излагање у првом лицу напиши шта знаш о њему. (20 поена)
среда, 08. април 2020.


Поштовани шестаци,
Гледали сте час посвећен Моравској Србији и њеној борби против Турака- уколико сте пропустили, или желите да погледате поново- можете на следећем линку Моравска Србија
Пошто смо то радили на нашим редовним часовима, ово вам може послужити да утврдите или обновите.  Да бисте проверили оствареност исхода, требало би да усмено одговорите на следећа питања: Који град је био престоница кнеза Лазара? Када је била Косовска битка?  Ко се сукобио? Које су последице Косовске битке? Да ли је Вук Бранковић издао на Косову?

Према нашем плану- започели смо са новим поглављем- Европа, свет и српске земље у раном новом веку. Уколико нисте,  прочитајте лекцију о Великим географским открићима или на блогу погледајте презентацију коју сам поставила. Прочитајте поново
Потом да бисте проверили да ли сте савладали све исходе важне за ову тему- одговорите усмено на следећа питања: Зашто је тражен поморски пут до Индије? Који проналасци су омогућили поморцима да се отисну на далека путовања на отвореном мору? Ко је открио Америку? Ко је открио поморски пут до Индије? Због чега је значајна експедиција коју је организовао Фернандо Магелан? Које су последице великих географских открића?

Ово не треба да пишете у свеске, већ само себе проверите да ли знате одговор, да ли сте савладали основне исходе из тих лекција.


уторак, 07. април 2020.


Поштовани седмаци,
На јутјубу је доступан филм „Кнежевина Србија“(захваљујући Кошутњак филму), који бих вам пустила и да имамо час. Да бисте боље разумели овај важан период српске историје, препоручујем вам да погледате ФИЛМ


Потребно је да прочитате у уџбеницима лекцију „Од слободе до устава“ која се налази од 142. до 146. стране. Упознаћете се на тај начин са најважијим догађајима из прве владавине кнеза Милоша Обреновића (1815-1839.) и прве владавине његовог сина Михаила Обреновића (1839-1842). Да вас не би збунило, напомињем да је прва владавина кнеза Милоша завршена његовом абдикацијом (добровољним напуштањем престола у корист сина), а да је прва владавина кнеза Михаила завршила се после буне у којој је збачен са престола и на власт је доведен Карађорђев син, Александар. После владавине Александра Карађорђевића на српски престо се враћа стари кнез Милош- то је његова друга владавина (1858-1860) и завршила се смрћу. Потом га је поново наследио син Михаило- то је његова друга владавина (1860-1868) и завршила се атентатом на њега тј његовим убиством у Кошутњаку.
Ово је веома важан део српске историје у коме се стварао темељ модерне српске државности. За сада прочитајте о томе, а када буду ове лекције на РТС3, онда обавезно пишите белешке са часа.
О кнезу Милошу Обреновићу, који  је један од најзначајних српских државника у историји, можете више прочитати на следећем линку Владавина кнеза Милоша


недеља, 05. април 2020.


Поштовани  осмаци,

Област „Југославија у Другом светском рату“ ћемо систематизовати на следећи начин:
А) изабраћете који домаћи ћете урадити- основни, средњи или напредни ниво знања
Б)истражите о томе, као полазна тачка у изради радова могу да вам послуже уџбеници, а потом истражујте на интернету
В) Напишите у свеске, фотографишите и пошаљите на вибер или на мејл skolskikanal14@gmail.com или откуцајте и пошаљите ми као документ, или урадите ППТ презентацију или у неком од програма направите видео причу о томе.

Основни ниво знања-
1. Покрети отпора у Југославији- Која су два антифашистичка покрета отпора? Када и где су основани? Ко су вође?
2. Априлски рат-Када је почео? Када се завршио? Шта се дешавало?

Средњи ниво знања
1. Драгољуб Дража Михаиловић
2. Јосип Броз Тито
3. Кључне битке на Југословенском ратишту током Другог светског рата

Напредни ниво знања-
1.Разлике између два антифашистичка покрета отпора
2.Настанак нове југословенске државе током Другог светског рата;
3. Утицај савезника на ратна дешавања и њихову повезаност с епилогом рата на
југословенском простору
4.Драгинац- највећа гробница сељака

Рок за предају радова је 14. април 2020. године у 20 часова.

Неколико правила за писање:
Препоручујем да пишете ћирилицу, а ако желите да пишете латиницу- немојте користити енглеску без ч,ћ,ш и слично.
Забрањено је преписивање из књиге или са интернета- текст мора да буде вашим речима препричан и повезан у смислену целину. Ако је неопходно цитирајте из неког дела, али онда ставите наводнике и напишите одакле сте преузели. Можете осим текста додати раду и фотографије, карте, табеле итд.
У уводу кратко и јасно напишете нешто о својој теми, шта је на Вас посебно оставило утисак из ње или начин на који сте јој приступили.
У разради: Тему износите поступно, хронолошким редом (од почетка ка крају). Осмишљавате шта ћете писати на основу података које сте пронашли. Уносите у текст битне ствари везане за тему, а не дуге и непотребне приче. Одабирате занимљивости из живота оних о којима пишете или најзанимљивије и најважније тренутке неких догађаја који су везани за тему.
У закључку пишете о кључним елементима које треба запамтити, оно што сте сами закључили о теми и ваше мишљење о томе колико је она утицала на историјска дешавања и какве је последице проузроковала.

Поштовани  петаци,
Данас  ћете гледати на РТС3 лекцију која говори  о Римском царству. У вашим уџбеницима лекција је на странама од 125 до 129. стране.
Наставите да правите Речник кључних појмова. Можете проверити, није обавезно,  да ли сте издвојили праве појмове и добро их објаснили тако што ћете се чути са изабраним другом или другарицом телефонским позивом. 

Један пример успешно решеног домаћег задатка
Цезарове изреке
Дођох, видех, победих!
(Цезар је то рекао после брзе победе над понтским краљем.)- Ову изреку бих могао да употребим у свакодневном животу на часу физичког када мој тим победи у фудбалу.
Коцка је бачена!
(Цезар је изговорио после одлуке да пређе реку Рубикон и започне грађански рат са Помпејем.) –У свакодневном животу се изрека користи када се донесе нека важна одлука након које нема повратка. Ову изреку бих употребио на пример после часа историје на ком смо имали контролни.
Зар и ти, сине Бруте?
(Пошто је видео да је његов посинак Брут међу завереницима)-Када ме изда особа којој сам много веровао.

петак, 03. април 2020.

Поштовани осмаци,
пред вама је задатак из ликовног. Аутор текста је наставница ликовне културе Душица Аћимовић.
Ликовна култура- Појам доминанте
Доминација (од лат. dominari - господарити, владати, као и domine - господин, господар) означава превласт, оно што се истиче према осталом. У ликовном језику доминантом називамо онај елемент који чини главни садржај и визуелни центар пажње у композицији.
Видео клип
Погледајте овај видео клип, и размислите о овим питањима : Који мотиви доминирају у радовима овог уметника? Које боје доминирају на његовим сликама? Шта је још доминантно на његовим сликама? Посматрајте предмете, простор у кући, дворишту. Пронађите интересантне кадрове у којима доминира неки елемент ( боја, облик, величина, кретање, маса, линија), и фотографишите их својим мобилним телефоном. Када завршите са фотографисањем, прегледајте снимке и изаберите неколико које по вашем мишљењу, имају изражене доминантне елементе.
Сваки ученик ће послати три фотографије на  мејл: skolskikanal14@gmail.com

четвртак, 02. април 2020.


Поштовани  шестаци,
На часу који сте пратили на РТС3 учили сте о Турцима Османлијама. Уколико сте пропустили час можете га поново погледати на линку ТУРЦИ ОСМАНЛИЈЕ И ПОЧЕТАК ЊИХОВИХ ОСВАЈАЊА НА БАЛКАНУ
Да бисте проверили оствареност исхода усмено одговорите на следећа питања: По коме су Турци Османлије добили име? Ко су спахије? Ко су јаничари? Када је била Маричка битка? Ко се сукобио, а ко је победио? Које су последице Маричке битке?

Прелазимо на ново поглавље, Европа, свет и српске земље у раном новом веку, и за почетак ћемо учити о Великим географским открићима. Лекција се налази у уџбенику на странама од 180 до 185. Предлажем вам да погледате и прочитате следећу презентацију Велика географска открића.

За додатни рад: Из бродског дневника о открићу Америке